گفته می شود که هوارد باسک رویل آمریکایی که از طرف دولت مطبوع خود به سمت مدیریت یک کالج آمریکایی در شهر رضائیه ( ارومیه کنونی ) انتصاب شده بود اولین شخصی است که ورزش بوکس را به ایران آورده است . وی بعدها با قیام مشروطه خواهان آذربایجان همراه شد و در حین جنگ کشته شد.
در زمان هایی که صنعت سینما در ایران در حال پیشرفت بود جوانان فیلم هایی با مضامین بوکس را در سینما ها تماشا کرده و این ورزش را تمرین می کردند. در آن دوران دانشجویانی که برای تحصیل به اروپا و آمریکا رفته بودند با ورزش بوکس آشنا شدند.
در سال 1314 شمسی یک مهندس اهل کشور چک اسلواکی به نام فایت با سمت مامور در شرکت نفتی اشکودا در تهران منصوب و وارد ایران شد. فایت از قهرمانان سنگین وزن ورزش بوکس اروپا بود که حتی در یک مسابقه ماکس شملینگ آلمانی، اسطوره بوکس سنگین وزن آلمان و اروپا را شکست داده بود.
در آن زمان تعدادی از علاقه مندان به بوکس با فایت آشنا شده و با او به تمرین بوکس پرداختند که در این بین آقایان استوار زنگنه پور و ناطقی از دانش آموزان مدرسه نظام از جمله افراد بودند. در آن سالها جوانان در برخی شهرها با ورزش بوکس آشنا شده و به تمرین این ورزش پرداختند.
به طور مثال در مشهد آقایان حسین بنا و منوچهر مهران و تعدادی دیگر با یک مهندس برق آلمانی مشغول تمرین و یادگیری فنون ورزش بوکس بودند. به فرمان رضا شاه در سال 1318 مسابقات قهرمانی بوکس کشور آغاز شد در حالی که تا سال 1324 بوکس جزء برنامه های ورزشی کشور نبود و دلیل اصلی آن فقدان لوازم و تجهیزات بوکس، مربی و همچنین نداشتن قانون و مقررات لازم برای بوکس بود.
در سال 1323 ورزش بوکس مورد توجه مسئولین اداره تربیت بدنی وقت قرار گرفت و برای نخستین بار به طور رسمی در زمره برنامه ورزشی مداری و دانشگاهها قرار داده شد.
برای نخستین بار مسابقات بوکس با وسایل و تجهیزات آمریکایی و قضاوت آنها و همچنین با نظارت نمایندگان اداره تربیت بدنی آقایان عبدا.. نادری و محمد پور انجام شد و در پایان مسابقات گلدان یادبود نقره بسیار نفیس به جهت قدردانی از زحمات مربیان آمریکایی در راستای آموزش و ترتیب مسابقات از طرف آقای ابوافضل صدری رئیس اداره تربیت بدنی وقت به آمریکایی ها اهدا شد که این عمل موجب نزدیکی بیشتر روابط ورزشی ایران و آمریکا در بوکس شد به طوری که بوکسورهای ایرانی در اکثر مسابقات در مصاف با بوکسورهای آمریکایی پیروز مسابقه بودند تا جایی که سروان پل دولین آمریکایی به رئیس وقت اداره تربیت بدنی گفت : بد نیست ، که با دستکش بوکس ما ،مربییان و پزشکان ما به طور کلی با دست خودمان ما را کتک می زنید؟
در سال 1324 آقای نادری از طرف اداره تربیت بدنی وقت مامور شد که برای مسابقات قهرمانی تهران رینگ بوکس و لوازم و تجهیزات این مسابقات را تهیه کند. در این سال برای نخستین باربه کمک مستشاران نظامی آمریکایی شاغل در ارتش ایران تنظیم قوانین و مقررات ، انتخاب داوران و تعین اوزان مشخص و مسابقات بوکس انجام شد . پس از پیروزی انقلاب اسلامی ورزش بوکس پس از فعالیتی 34 ساله متوقف شد و این ورزش بعد از 10 سال شروع به فعالیت کرد . بنابر ابهامات بوجود آمده و عدم شناخت کافی از تفاوت میان بوکس حرفه ایی و آماتور که در اذهان عمومی وجود داشت ورزش بوکس جایگاه گذشته خود را در جامعه بدست نیاورد و در این بین برخی مسائل شرعی و اظهار نظرات در مورد این ورزش بر ابهامات اضافه کرد و ذهنیت های منفی نسبت به ورزش بوکس ایجاد شد.
منبع: مهرپارسیان