ورزش کردن باعث سلامت جسم و تقویت قلب میشود و میتواند بیماریها را بهبود بخشد اما پزشکان به ندرت برای درمان بیماریها ورزش تجویز میکنند در مقاله ی پیش رو به معرفی بعضی ورزشها و تاثیر مثبت آنها روی بیماری ها میپردازیم.
اضطراب پاسخ غیر ارادی بدن به محرک های بیرونی است که باعث تشویش و نگرانی در فرد میشود. اضطراب در همه انسانها در اندازه های مختلف وجود دارد. اضطراب از مواردی مثل افسردگی نیز نشات میگیرد. ورزش در کم کردن اضطراب و افسردگی تاثیر بسزایی دارد. هورمون آندورفین باعث ایجاد حس خوب و شادابی میشود. زمانی که ورزش میکنیم آندورفین در بدن ترشح میشود و در نتیجه باعث از بین رفتن اضطراب و افسردگی و ایجاد حس خوب در فرد میشود. یوگا و دسته ورزشهای مدیتیشن برای افرادیکه مشکل اضطراب دارند بهترین ورزش است زیرا مدیتیشن باعث آرام سازی دستگاه عصبی میشود و در نتیجه اضطراب فرد را کاهش میدهد.
هورمون دوپامین در مغز اثری شبیه داروی ریتالین دارد. ریتالین دارویی است برای بیماران بیش فعال تجویز میشود تا تکانه های آنها را کم کند. ورزش کردن به صورت موقت باعث ترشح دوپامین میشود و در نتیجه تکانه های افراد بیش فعال را کمتر میکند. برای افراد بیش فعال بزرگسال هر ورزشی مناسب است ولی برای کودکانی که بیش فعالی دارند بهتر است به ورزشهایی مثل ایروبیک و دیگر ورزشهای گروهی بپردازند علاوه بر کنترل تکانه هایشان، اعتماد به نفس نیز در آنها تقویت شود.
ورزش کردن باعث گردش خون در مغز میشود و مغز را تحریک میکند و افزایش گردش خون مانع از سفت شدن رگها و لخته شدن خون در بدن میشود. طبق تحقیقات انجام شده روی دسته ای از بزرگسالان گزارش شده است که افراد بزرگسالی که ورزش میکنند یادگیری،توجه و تمرکز و قدرت برنامه ریزی بالاتری نسبت به افرادیکه ورزش نمیکنند دارند. برای افرادیکه در شرف آلزایمر هستند یا حافظه ی آنها ضعیف شده، بهتر است از ورزشهای ساده مانند پیاده روی و دوچرخه سواری در مسیرهای متفاوت و غیر تکراری استفاده کرد.
تحقیقات نشان داده اند که افرادیکه مبتلا به آسم هستند هرچه بیشتر ورزش کنند کمتر دچار حمله تنفسی میشوند. زیاد شدن وزن و تجمع سلول های چربی باعث تشدید بیماری آسم در فرد مبتلا میشود. برای تناسب اندام و جلوگیری از حمله های آسم بهتر است که این افراد ورزشهای هوازی انجام دهند و اگر تمایل دارند که در فضای باز تمرین کنند باید دور از مکانهایی که در آن گرد و خاک و آلاینده وجود دارد یا هوا خیلی سرد است باشند.
ورزش کردن درد های پیش از قاعدگی و عوارض یائسگی را تا حد زیادی کاهش میدهد. معمولا خانم ها در این دوران دچار اضطراب های ناشی از تولید زیاد هورمون هستند که این اضطراب منجر به بروز افسردگی میشود. ورزش کردن باعث میشود که این اضطراب و افسردگی و همچنان دردهای سندرم قاعدگی کاهش یابند. در خانم های مسن تر که در معرض یائسگی هستند نیز ورزش کردن باعث تراکم استخوانی و جلوگیری از چاقی میشود و بیماریهای قلبی و عروقی را به حداقل میرساند. برای جلوگیری از این مشکلات به خانمها ، ورزش های استقامتی و مقاومتی پیشنهاد میشود و برای مشکلات پیش از قاعدگی نیز ورزش ایروبیک توصیه میشود.
معمولا اینگونه دردها در اثر نشستن زیاد،سبک زندگی بی تحرک و یا چاقی مفرط است که تمام این دردها را میتوان با ورزش کردن از بین برد. این دردها به علت ضعف عضلات مورد نظر در فرد مزمن میشوند. همچنین درد در ناحیه گردن و شانه ناشی از نحوه نشستن نادرست است. برای از بین بردن درهای عضلانی گردن،کمر،لگن و شانه ورزش های کششی پیشنهاد میشود. ورزشهای کششی باعث آزاد شدن کوفتگی و گرفتگی عضلات و ماهیچه ها میشوند و رها شدن عضله از گرفتگی باعث از بین رفتن درد میشود.
نام دیگر التهاب مفاصل استئوآرتريت است. استئوآرتريت در اثر فرسودگی غضروف هایی بوجود میاید که از مفصل ها محافظت میکنند. این التهاب مفصلی باعث درد شدیدی در غضروف ها میشود و که با شنا و آب درمانی کاملا قابل حل است. افراد مبتلا به استئوآرتريت میتوانند تحت نظر یه فیزیوتراپ آب درمانی شوند و با انجام ورزشهای مخصوص و شنا در آب گرم مشکل التهاب غضروف را کاهش دهند. برای افرادیکه آرتروز دارند علاه بر شنا ورزشهایی مثل پیاده روی و پارو زنی نیز توصیه میشود. ورزشهای نام برده باعث تقویت عضلات میشود و مقاومت بدن را بالا میبرد. همچنین ورزشهایی مثل دویدن و تنیس و بسکتبال برای افرادیکه آرتروز دارند اکیدا ممنوع است.
پزشکان برای افرادیکه دچار بیماریهای قلبی هستند پیاده روی نسبتا تند را پیشنهاد میکنند. به این صورت که فرد مبتلا به بیماری قلبی ابتدا 3 دقیقه پیاده روی نسبتا تند انجام دهد و هر روز 1 دقیقه به زمان آن اضافه کند تا زمانی که پیاده روی به متوسط زمان 30 تا 45 دقیقه برسد. پیاده روی کمی تند باعث بهبود گردش خون،تنظیم تنفس و کاهش بیماریهای قلبی و عروقی میشود. اگر فرد در حین پیاده روی دچار تنگی نفس،سرگیجه، درد سینه و این قبیل ازعلائم باید سریعا ورزش را متوقف کرده ، قرص زیر زبانی بگذارد و سریعا به اورژانس مراجعه نماید. همچنین افرادیکه دچار بیماریهای قلبی هستند باید از انجام ورزش های سنگین مانند بدنسازی،وزنه زدن،هل دادن اجسام سنگین خودداری نمایند.
ورزش کردن برای بیماران دیابتی بسیار مفید است به این دلیل که قند خون افراد دیابتی را متعادل میکند و نیاز به انسولین را در افراد دیابتی کاهش میدهد. افرادیکه دائم ورزش میکنند کمتر در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند . برای کاهش نیاز این افراد به دارو باید برنامه غذایی منظمی در نظر گرفت که مواد غذایی بیشتری قبل,در حین و بعد از ورزش به این افراد برسد تا قند خون آنها متعادل شود. افرادیکه مبتلا به دیابت هستند هیچ ممنوعیت و محدودیتی برای انجام ورزش های مختلف ندارند اما بهترین ورزش برای آنها ورزشهای مدیتیشن مثل یوگا و تای چی و همچنین دوچرخه سواری و شنا است.
فشارهای روانی، اضطراب و افسردگی، قرار گرفتن در معرض هیجانات منفی، کمبود خواب و خواب نادرست در طولانی مدت و فشارهای روحی و روانی، سبب میشوند که سیستم عصبی فرد ضعیف شود و فرد در معرض سرطان و انواع بیمایها قرار گیرد. ورزش هایی که برای بیماران سرطانی پیشنهاد میشود 2 دسته هستند. ورزشهای با فشار سنگین مثل کاراته،دویدن،هاکی،راگبی،فوتبال و ورزشهایی از این قبیل که تحرک فرد در آن بسیار بالاست ورزشهای با فشار متوسط مثل کوهنوردی،پیاده روی،بسکتبال با نفرات کم و حتی انجام کارهای روزانه خانه داری میتواند برای این افراد مفید باشد.
جریان آب به دلیل خنثی کردن جاذبه زمین باعث میشود که فشار از روی کمر و ستون فقرات برداشته شود . شنا کردن آرام برای این افراد باعث قوی و مستحکم شدن عضلات کمر میشود و درد را تا حر زیادی کاهش میدهد. همچنین برای افرادی که دیسک کمر دارند دویدن آرام نیز توصیه میشود.
منبع: مهرپارسیان